Monday, January 24, 2011

21 Pesanan Untuk Suami

Rumahtangga yang sepatutnya menjadi tempat istirehat, tempat bermesra, tempat mendapat kasih sayang, tempat yang dapat memberikan ketenangan pada si isteri dan si suami, telah menjadi sebaliknya. Tiada lagi harmoni, tiada lagi ketenangan, tiada lagi kebahagiaan yang dapat dirasai dalam kebanyakan rumahtangga sekarang. Mengapa ini terjadi?

Salah satu punca utama yang menyebabkan kita tidak dapat merasai ketenangan, tidak merasai kebahagiaan dalam hidup berumahtangga ialah kerana disebabkan kegagalan suami berperanan sebagai suami yang mithali.

Justeru, beliau meminta saya kongsikan 21 pesanan isteri untuk suami ini supaya kita semua dapat ambil pengajaran dan manfaat daripadanya.

Berikut adalah 21 pesanan isteri kepada suami, yang saya kira perlu diambil perhatian serius oleh semua yang bergelar suami. Baca dan cubalah amalkan setakat yang termampu yer.

01. Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami. Kerana dalam islam bukan tanggungjawab isteri untuk bekerja, jadi bayangkanlah betapa besar pengorbanan seorang isteri, sanggup bekerja dipejabat, bila pulang lakukan kerja dirumah, mengertilah wahai suami bahawa isteri juga manusia biasa yang ingin dihargai, isteri bukan robot yang sentiasa kuat melakukan segala kerja, bantulah isteri dalam melakukan tugas di rumah. Agar isteri tidak berasa boring untuk bekerja.

02. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin. Kerana setiap insan yang bergelar isteri adalah insan yang sangat prihatin dalam pelbagai perkara, setiap yang dilafazkan penuh dengan unsur nasihat, bukan bebel kosong semata.

03. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih daripada emak anda. Kerana setiap wanita dijadikan berbeza pengetahuan, jika tidak percaya nilai kebanyakan wanita, jika seseorang itu pandai memasak, sudah pasti dalam bab mengemas agak kurang, namun jika pandai dalam bab mengemas anda lihat pula dalam bab memasak pasti kurang, jadi jangan membandingkan isteri anda dengan emak anda, kerana isteri anda punya kelebihan lain.

04. Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan sernata-mata untuk penuni nafsu syahwat saja.

05. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih daripada suami juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing-berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

06. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relak-relak sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dan sebagainya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumah tangga sedangkan suami lepas tangan.

07. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri. Jangan bedal semua, sampai giliran isteri yang tinggal ekor ikan sekerat, janggut sotong, ekor tauge. Frust, tau tak!

08. Kalau nak ajak member ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua lebih awal. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi segera saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)

09. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu. Adakah isteri selesa dengan betuk badan anda, jangan jadi seperti ketam, ajar anak berjalan lurus, sedangkan dia sendiri jalan tak betul.

10. Jangan kentut depan isteri. Hairan ya, masa bercinta dulu kenapa boleh kontrol kentut? Tiada mana2 isteri blh tahan dgn lawak bdh anda, kerana ia akan membuang rasa hormat isteri pada anda.

11. Hormatilah ibu-bapa dan ahli keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau. Ingat bahawa Ibu Bapa mertua juga adalah Ibu Bapa anda, kerana mereka anda dapat memperisterikan isteri anda sekarang, jangan terlalu "karet" walaupun segalanye terletak ditangan anda, jika ingin isteri anda menyayangi Ibu bapa anda, tunjukkanlah contoh yang baik, jangan berat sebelah.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumah tangga. Sekali atau berkali-kali kala tolonglah membeli minyak masak, bawang, lada, sayur dan sebagainya. Kerana bukankah dalam islam tempat tinggal, makan pakai dan kesihatan menjadi tanggungjawab anda, jangan takut kerana isteri, tetapi takut kerana Allah S.W.T, isteri dan anak2 adalah amanah, bukan ammah....

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, Jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami”degil” tak nak minta pertolongan. selagi itulah dia rela nak tolong (lainlah kalau anda kahwin dengan perempuan kedekut!.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi, bubuh, balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang, simpan balik di tempat asal. Susah sangat ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja, terutama bila didepan Ibu Bapa mertua, jagalah hati isteri anda, sepertimana isteri ikhlas menjaga hati Ibu Bapa anda.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Mereka pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17. Jangan main kayu tiga. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri anda yang buat, tentu anda tak boleh nak bertolak ansur. Jadi mengapa isteri anda kena bertolak ansur kalau anda buat?

18. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuk-lah anda mengambil berat tentang dirinya. Kerana kesihatan ahli keluarga adalah tanggungjawab anda, jangan buat tidak kisah, kerana itu juga akan disoal kelak, jika anda ingin isteri buat tak endah jika anda dlm keadaan sakit, anda boleh cuba buat begitu kepada isteri.

19. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumah tangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak Jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Jangan buat tak tahu kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu pujuk, pujuk. Hati orang perempuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja. Kalau kita orang semua pakat mogok, anda juga yang rugi!

Apepon alasan anda....isteri adalah yang pertama....so janganlah ambil remeh semua perkara diatas, kerana bila2 masa Allah akan menarik semula anugerah tersebut, jika kita tidak tahu untuk menghargainya,  tiada guna menyesal dikemudian hari.....berubahlah untuk keluarga yang bhgia...

0 comments:

nuffnang